Cât costă o vacanță în Caraibe

Dacă zicea cineva „Caraibe” acum câteva luni, îmi apăreau în cap imagini cu plaje nesfârșite, povești de dragoste îmbibate în rom și inevitabil, o notă de plată care mă ținea departe de a încerca să ajung acolo. Dar când mi-a picat în inbox Paris-Guadeloupe zbor direct 300eur, mi-am dat seama că ar fi cazul să nu mai am așa multe prejudecăți.

Caraibe înseamnă de fapt mii de insule cu naționalități, nivel de dezvoltare și reputație foarte, foarte diferite. Destinația noastră Guadeloupe este administrată de Franța (alături de Martinica și St Marteen, pe care Franța o împarte cu Olanda) ceea ce înseamnă că puteam ajunge acolo ca în orice alt loc din Uniunea Europeană: cu buletinul, euro în buzunar și roaming inclus.

Celelalte insule din Marea Caraibelor sunt grupate in functie de organizarea teritoriala, o sa amintesc doar cele mai sonore: Anguilla, Antigua-and-Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Republica Dominicană, Haiti, Honduras, Jamaica, Antilele Olandeze, Puerto Rico, Saint Barthélemy,Santa Lucia, Saint Vincent, Trinidad și Tobago si inca multe multe altele.

Pe lângă biletele Paris–Point-au-Pietre vândute de Level, am avut nevoie de conexiune cu Otopeni, așa că am apelat la  BlueAir (100eur/pers) și la WizzAir (50eur/pers) ca să avem cele mai convenabile ore pentru transferuri.

Itinerariul urmat este aici însă pe scurt, am plecat pe 10 decembrie pentru 16 zile, împărțite așa: 4 zile în Guadeloupe, 4 în Martinica, 4 în Santa Lucia și apoi încă 4 înapoi pe Guadeloupe (ceea ce face ca sumele pentru Guadeloupe să fie mai mari).

Toate costurile sunt în euro și pentru două persoane.

FERRY: am folosit singura companie care operează transferuri între cele 3 insule, Express des Iles (aka Jeans for Freedom, e același lucru); dacă am fi luat bilete dus-întors erau mai ieftine, spre 50eur per segment dar noi am dat mai aproape de 80eur. Dacă aveți suficient timp pentru planificare, încercați să luați avioane între insule, feribotul a fost groaznic; nu că s-ar fi întamplat ceva dar valurile de ocean pot fi violente când se pornesc vânturile și am crezut că mor.

CAZARE: Am închiriat apartamente de 4 persoane ( via airbnb) dar și bungalows de 2 persoane (via booking.com).

RENTAL CAR: de avut în vedere că în funcție de operator, e posibil să vă trebuiască fonduri separate pe card pe care sa le blocheze pentru garanție, spre 700eur. De asemenea, pe Santa Lucia(teritoriu parte din Commonwealth) aveți nevoie de carnet de conducere internațional iar in lipsa lui, va vor taxa aprox 20 eur pentru a vă emite o hârtie valabilă doar acolo.

DRINKS: Aici am prins toate tipurile, de la apă, cafele, frappe pe plajă și cocktails, ti-punch și sucuri naturale.

SNACKS: Pentru că nu ne putem abține de la street-food! Fructe, nuci de cocos și patiserii, senvișuri si gustări prăjite( acrass).

BREAKFAST/LUNCH/DINNER: nu am avut micul dejun inclus la cazare; am adunat cheltuieli în categoriile acestea de fiecare dată când am mâncat la terasă sau restaurant sau când am plătit extra la cazare pentru mic-dejun la botul calului.

SUPERMARKET: Cheltuielile la supermarket au fost pentru a suplini momentele când nu reușeam să prindem o rezervare la masa de prânz, sau când toate terasele erau închise sau de exemplu pentru masa de Craciun pe care ne-am preparat-o singuri.

ACTIVITĂȚI: Am inclus în categoria asta: 2 excursii de câte o zi cu speed-boat, intrări la 2 gradini botanice, un vulcan sulfuros, o distilerie de rom și o plantație de cacao + manufactură de ciocolată, puteți vedea prețurile individuale în articolele dedicate.

SOUVENIRS: Aici totul depinde de preferințe, dar uite o poză cu ce am adus înapoi cu noi:

Unele costuri nu le poți evita indiferent de cât de mare e grupul, cum ar fi închirierea mașinii și benzina dar să zicem că o persoană se poate aștepta să cheltuie 2300eur pentru 16 zile petrecute pe 3 insule exotice și insulițele lor satelit.

 

Pe Guadeloupe si Martinica moneda este Euro pe cand in Santa Lucia este East Caraibean Dollars (xcd)

Lasă un răspuns