9 obiceiuri de calatorit pentru un Pamant fericit

Calatoritul este o activitate care ne umple de fericire, ne creste respectul pentru alte culturi si pentru frumusetea naturii. Dar ce poti face pentru ca atunci cand calatoresti sa ai un impact cat mai mic asupra mediului incojurator?

1. Bagaj minimal.

20130114_010256-1024x768Stim cu totii teancul acela de haine curate cu care ne intoarcem acasa si ne intrebam ce a fost in capul nostru de le-am carat atata degeaba. Problema nu este doar ca am tras de troller cu doua maini ci faptul ca o greutate mai mare va necesita mai multa energie pentru a o transporta. Mai multa energie inseamna mai mult combustibil, mai mult combustibil ars inseamna mai multe gaze in atmosfera…ai prins ideea.

2. Scoate din priza inainte sa pleci.

IMG_2252Electronicele si electrocasnicele folosesc curent chiar si cand nu sunt pornite. Cu ocazia calatoriei poti salva niste bani si nici nu arunci energie pe apa sambetei. Daca ai incalzire centrala, opreste-o si pe aceea, o camera goala nu are nevoie sa fie incalzita.

3. Nu folosi sapunuri cu particule micro-abrazive. 

IMG_2251Ma refer la diversele sapunuri, geluri de dus si alte produse de igiena care contin mici sfere colorate care au efect de dermo-abraziune. Chiar si unele paste de dinti contin aceste particule care nu sunt bio-degradabile.

Micile bucati de gunoi ajung in lacuri, rauri si oceane fara sa se dizolve si sunt destul de mici cat sa faca mari probleme mediului natural. Nu recomand aceste produse nici acasa dar macar cand calatorim sa incercam sa nu lasam in urma mai mult decat vrem.

4.  Foloseste o sticla de apa reutilizabila. 

Tentatia e mare sa tot cumperi sucuri, doze si sticle de plastic si oricata grija ai avea sa le arunci in cosuri de gunoi, nu stii niciodata daca vor fi reciclate corespunzator.

Ca sa nu te deshidratezi asteptand sa bei din primul rau cristalin de munte, poarta dupa tine o sticla re-utilizabila.

Chiar daca nu vei putea mereu sa umpli sticla de la surse directe de apa si o sa golesti in ea tot din pet-uri, in mare o sa folosesti mai putine sticle de plastic poluante si o sa eviti sa bei sucuri cu zahar care oricum nu iti fac prea bine.

Este foarte la indemana si in aeroport unde sunt din ce in ce mai multe fantani, asa ca in loc sa platesti de la 3 euro in sus pentru o gura de apa, umple sticla ta si iti poti vedea de drum.

Exista si sticle cu filtru incorporat dar asta e deja pentru destinatii hard-core.

5. Nu zbura.

DSC_2138-1300x815Exista o cale de ajunge unde ai de ajuns altfel decat cu avionul? Din ce in ce mai multe orase sunt legate de rute de tren convenabile iar calatoria cu trenul foloseste cu 75% mai putina energie decat zburatul.

Daca traseul ti-o permite, ia un autocar de noapte; salvezi o noapte de hotel si iesi si mai ieftin.

6. Foloseste transportul in comun in loc de taxi.

DSC_0670Dupa un zbor de 12 ore si 2 escale ultimul lucru pe care il vrei este sa cauti linia de metrou. Insa folosirea transportului in comun este primul pas in directia reducerii emisiilor de carbon si de cele mai multe ori e si varianta mai ieftina. Daca te uiti de acasa pe google maps la rutele disponibile pentru a ajunge la cazare de la aeroport/autogara, poti sa salvezi ruta pe harta offline.

In marile metropole poti cumpara biletul pe net sau cu cartea de credit la terminale in aeroport si asa eviti nu numai inrautatirea poluarii dar si platile cash si tarife umflate de taximetristi neonerosi.

7. Mananca unde mananca localnicii.

DSC_7329Cand esti plecat de acasa, e clar ca nu o sa mananci aceeasi ciorba insa trebuie sa fi umpic atent daca vrei sa mananci cu adevarat mancare locala. Alege mancare traditionala si cu ingrediente care sunt de sezon si preferabil sa nu fie pe lista de animale pe cale de disparitie.

Sigur ca poti manca creveti de mare in Brasov dar nu numai ca nu o sa fie proaspeti dar procesul de import raneste mediul si economia locala.

Daca esti intr-o tara a carei limba nu ai nici o sansa sa o intelegi, alege un loc unde mananca localnicii, ei stiu deja unde se mananca bine si se gaseste cineva sa iti arate cu degetul ce e in meniu, ce-i pe masa si cat costa.

McDonalds ar trebui sa fie ultima, ultima, ultima! varianta si doar daca ai nevoie la toaleta si te obliga sa cumperi mancare inainte.

8. Mergi doar pe drumuri marcate.

DSC_9184Stiu, cu totii vrem sa fim exploratori ne-infricati dar pe langa faptul ca e periculos sa te indepartezi de la carare daca nu stii toate animalele cu care te poti intalni, daca incepi sa calci in picioare zone noi, risti sa pui in pericol alte specii.

Naturii ii ia aproape 60 de ani sa re-incorporeze o carare taiata prin jungla, atat e de sensibil echilibrul biosferei. Mai e nevoie sa mentionez ca o vatra de foc unde nu trebuie poate sa fie dezastruoasa?

9. Nu scoate la imprimanta bilete.

DSC_0003Acum majoritatea companiilor aeriene comunica datele de zbor cu aplicatii mobile, fie native (cum este Passbook de la Apple) fie aplicatii specifice fiecarei companii (cum e cea de la wizzair).

Dupa check-in online, scaneaza codul QR generat si scapi de teancul de hartii plus ca vei primi notificari cand se apropie zborul tau.

Mai putina hartie = un Pamant fericit!

Lasă un răspuns