Costa Verde – De la Rio de Janeiro la colonialul Paraty

Orașul Minunat, locul unde duc toate drumurile, primul oraș care vine în minte atunci când ne gândim la Brazilia: Rio de Janeiro. E nevoie sa vă spun cat de speriată eram?

Oare ne vor inghiti favelele? Oare o sa lesinăm pe Copacabana de insolatie? Sigur o sa fim buzunariti si Cristos stie de cate ori urma sa fim rapiti.

rio from above

Bineinteles ca nu s-a intamplat nimic. Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt în nici un fel dezamăgită de brutalitatea Rio-ului. Omniprezentul miros de pișat este suficient de puternic pentru a te indepărta de orice alee laterală și nu se poate da un colț de stradă în Copacabana fără să te privească cocioabele din favele drept in ochi.

DSC_1194

Acestea fiind spuse, cred că am dat prea puțin timp Rio-ului; 4 zile nu sunt suficiente pentru a cunoaște o plajă, ce sa mai zic de un oraș întreg. După 4 zile lipsite de evenimente, inclusiv weekend-ul de Paste pe care l-am desconsiderat prostește ca fiind un posibil obstacol, ne-am rezervat un transfer de la ușă pana pe insulă și am ajuns pe Ilha Grande până in prânz.

DSC_1525

Insula Mare este locul unde toate grijile s-au topit și am inceput sa adoptăm Alegria braziliană.

DSC_1768

Imaginați-vă o insulă paradis, presărată cu mai mult de 100 de plaje si lagune, zero mașini, un sat și numai bărci sau picioarele goale pentru a vă duce de la A la B. Ne-am îndrăgostit de Ilha Grande pe masură ce ne petreceam zilele trecand alene de la o plaja la următoarea, cu pauze ocazionale pentru masa de prânz, snorkel și moțăială.

DSC_1869

Am plecat de pe insula in a 5-a zi, cu o barcă târzie înapoi spre continent, în Angra Dos Reis și apoi am prins un autobuz local până in Paraty.

Curând ne târâiam rucsacurile pe străzile pietruite din Paraty si băteam la fiecare ușă de pousada pe care o găseam, până am ales fără tragere de inimă ceea ce urma sa fie camera noastră pentru următoarele 5 nopți.

DSC_2040

Cu toate că este o capsula a timpului colonial, Paraty nu este un loc care să merite atât de multe zile si ne-am simtit un pic blocați acolo. Tururile cu barca pe insule au fost neimpresionante după Ilha Grande, excursiile cu jeep-ul la cascade prin junglă pareau un joc de copii în comparație cu Bonito, singurele atuuri au fost prețurile relaxate pentru suveniruri și mancare, precum și faptul că eram foarte aproape de Trindade, o comunitate de surferi/ hipioti/ backpackers.

DSC_2236

Am petrecut ultimele noastre zile în Brazilia relaxandu-ne pe plajă, bând bere si amestecând înghețată in timp ce schimbam notite. Pe fundal alunecau note de bossanova. Deja stiam ca o caipirinha bauta in graba te pune la pamant si eram obisnuiti chiar si cu muscaturile de țanțar, paianjen sau furnici.

DSC_2532

Am plecat din Paraty cu un sentiment de implinire, umeri arsi de soare și rucsacul plini de cachaca, bomboane de trestie de zahar, haine murdare și Kangas colorate.

cachaca distillery pedra branca

Este imposibil să suprinzi sudul Braziliei în câteva cuvinte iar sa încerci ar fi o nebunie. Privind peste țărâna roșie, cu jocuri de lumina printre frunzele junglei luxuriante, începi să crezi că înțelegi modul de viață și fericirea pentru existenta pe care toti brazilienii par să o împartă.

Sigur, ei nu vorbesc limba engleză și este o aventura de fiecare data cand ai nevoie de informatii, dar nimic nu poate egala modul cald și sincer in care ei raspund De Nada când spui mulțumesc în limba lor.

E necesar să fii atent, dar nu lasa toate avertismentele sa te ingreuneze și să te faca paranoic. Ne-am dus în Brazilia așteptându-ne la ce era mai rău, ni s-a spus în mod constant despre lucrurile rele care s-ar putea întâmpla și ne-a facut sa fim uneori incordati. Am interpretat greșit zâmbete, am refuzat petreceri și am evitat mulțimile de oameni de frică.

Realitatea a fost alta, am găsit repede prieteni brazilieni peste tot care au văzut privirile pierdute de pe fețele noastre, au empatizat și au tradus pas cu pas povestirile, mâncarea și înțelepciunea incomodă a amestecului cultural din Brazilia.

Nu te impotrivi Braziliei, nu marșa increzator spre ocean pentru că primul val te va pune la pamant. In schimb, lasa-te purtat de valurile braziliene și vei pluti departe spre plajele sale retrase, acoperite cu zahăr și daca esti norocos, Brazilia se va dezvalui pentru tine și te va cuceri cu frumusețea ei sălbatică.