Cum să pleci de capul tău în Caraibe
Ideea de a mă urca pe un vas de croazieră și să urmez o rețetă fixă pentru vacanță m-a ținut departe de a considera insulele din Marea Caraibelor ca fiind o destinație potrivită pentru mine. Dar cum viața asta insistă să îmi demonteze prejudecățile, am văzut cu coada ochiului o ofertă din Paris până în Guadeloupe zbor direct și de acolo, lucrurile s-au așezat așa de frumos încât cele 16 zile au fost printre cele mai relaxate vacanțe pe care le-am avut.
Am studiat posibilitățile de fâțâială între insule, am citit ca de obicei tot ce am prins prin blogosferă și am ajuns la următorul plan:
Aterizăm pe Guadeloupe, luăm un ferry(compania Express des Iles) până pe Martinica, de acolo încă unul până pe Santa Lucia și de acolo înapoi pentru câteva zile liniștite pe a doua jumătate a insulei mari Guadeloupe.
Island-hoping se poate face și cu avionul dacă știi deja că bărcile pe ocean sunt cel mai mare coșmar al tău( cum am aflat eu datorită unei mici furtuni) dar ăsta ar fi singurul amendament pe care l-aș face traseului pe care l-am stabilit.
Vă pun aici programul pe zile, am detaliat separat costurile. Pentru povești cu adevărat pasionale și sugestii de activități pe fiecare insulă, trebuie să scriu acticole dedicate pentru că mi-ar fi imposibil să prind în câteva cuvinte cât de bine ne-am simțit și cât de diferite sunt circumstanțele în fiecare loc.
De avut in vedere:
LIMBA: Faptul că Guadeloupe și Martinica sunt teritoriu francez înseamnă nu doar că este foarte simplu să călătorești până acolo ci și că limba franceză la un nivel mediu este esențială dacă nu pleci cu un grup organizat. Pe Santa Lucia, engleza este la putere.
TRANSPORT: există autobuze însă sunt rare și nu merg chiar până unde ai de ajuns iar taxiurile sunt exorbitant de scumpe. Cea mai bună variantă este cu mașina inchiriată, care pe Guadeloupe și Martinica te vor costa 25-30eur pe zi și îți dau libertate totală.
Pe Santa Lucia însă, făcând parte din Commonwealth, se conduce pe partea stângă și ai nevoie de carnet international( sau îți emit ei o hârtie pe loc contra cost, aprox 20usd) dar astea ar fi problemele cele mai mici: insula este un rollercoaster știrb cu o singură bandă, cu trafic compus din oameni călare, microbuze pline ochi care se grăbesc nespus dar opresc brusc, taximetriști cu școala făcută la Gara de Nord și ocazionalul gangster local care este atât de drogat încât nu mai ocolește gropile. Și gropi au cu duiumul. Pe scurt, dacă nu ești sofer cu experiență și ai și rău de mașină, pe Santa Lucia mai bine plătești pe altcineva să conducă.
MONEDA: Cât ești în Franța, euro este tot ceea ce ai nevoie. Serviciile pentru turiști sunt gândite pentru francezi și belgieni, deci așteptă-te la prețuri și lipsa de bacșis ca în Europa de vest. Santa Lucia folosește East Caribbean Dollar(xcd) dar dolarii americani sunt la fel de bineveniți și prețurile sunt de data asta aliniate la buzunarele turiștilor americani deci tot măricele. Vezi aici mai detaliat la ce să te aștepți.
CAZARE: Pentru că încă ne mințim că suntem backpackers, ne-am ferit de orice începe cu Resort și ne-am orientat în schimb spre bungalows de pe booking.com și apartamente de 4 persoane de pe airbnb.com. Există și hosteluri dar puțintele. Aici bugetul și gusturile dictează alegerile dar dacă se poate, caută ceva cu aer condiționat sau măcar cu un ventilator pe tavan. Din ce ne-am dat seama, pe insulele franțuzești se poartă apartamentele self-catering iar pe St. Lucia hotelurile mari.
MÂNCARE: O porție de mâncare începe de la 15eur la terasă/restaurant dar primul pas este să prinzi o masă. Nu mi-a convenit să stau să fac rezervări dar după câteva zile în care am rămas cu o singură opțiune: pizza la pachet, ne-am aliniat la felul locului și am respectat cu strictețe regulile și orarul nespus: prânz între 12 și 14 maxim, cina între 17 și 19, duminica numai cu rezervare.
Cele mai copiase mese ni le-am făcut singuri la cazare.
Am fost foarte fericiți pe Santa Lucia unde am avut multe, multe opțiuni la orice oră și unde puteai să gasești ușor și variante pentru localnici.
A fost la fel de ușor de planificat această plecare ca una mai aproape, prin Europa, însă odată ce debarci îți este clar că nu mai ești pe continent. Plaje albe, negre, caramel, rom cu fructul pasiunii, languste, delfini, pelicani și păsări colibri, doar câteva din ingredientele ce fac insulele din Caraibe să fie o destinație pentru iubitorii de natură și Joie de Vivre.