Vara în Helsinki

Saună, cafea, somon; în această ordine. Adaugă fructe de pădure, ciocolată neagră, liniște și păduri urbane și începi să ai un tablou al Helsinkiului. 
Am plecat la drum cu dorința de a cunoaște răceala nordică (dar în august, să fim înțeleși) și m-am întors acasă îndrăgostită. Dacă nu ar fi iernile cu minus 27C și doar 4 ore de lumină, aș considera serios varianta de a mă muta în Finlanda.

Întreaga țară are umpic peste populația metropolitană bucureșteană (5,5 milioane de oameni) și nu se înghesuie toți să trăiască în capitală. De fapt nu se înghesuie niciodată pentru nimic. Rezultatul este un oraș foarte aerisit, zero trafic și o treime doar spațiu verde.
Și unde nu e spațiu verde, finlandezii ăștia blonzi l-au umplut cu clădiri simple și durabile, spații urbane de bun simt și ici colo (doar la program) câte o tarabă cu legume și fructe de sezon.

Transportul in Helsinki

De la aeroport ai tren sau autobuz cu 5eur. Daca e autobuz, ai o oră de când cumperi biletul să călătorești în zona Helsinki. Atât trenul cât și autobuzul te aduc la Gara Centrală, un renumit edificiu construit în 1919.

Altfel, timp de 5 zile nu am avut nevoie decât de un bilet pentru vapor până pe insula Suomenlinna(5eur retur) și bilete până la Seurasaari cu autobuzul 24 din centru.
Tramvaiele și autobuzele circulă și noaptea, bilete poți să iei de la automate sau de la șofer, plătind cu 30 eurocenți mai mult, pentru deranj.

Sauna în Helsinki

Nu ai cum să nu auzi cuvântul saună de câteva ori pe zi. Finlandezii (să le dea Dumnezeu sănătate) au peste 3 milioane de saune. Au saune în mai toate clădirile: de la hotel la blocuri, în primărie și chiar și o cabină-saună în roata din centru.

Dacă nu ai la hotel, sunt saune publice la tot pasul și tot ce îți trebuie este curajul, pentru că dragii finlandezi folosesc sauna cum trebuie, adică în pielea goală.
Ne zicea o tipă că în vastele întinderi înghețate finlandeze, oamenii adesea se nășteau în saună, fiind camera cea mai sterilă de pe o rază de muuulți kilometri.

În sauna trebuie să te comporți ca în biserică, fiind un loc unde vii să te cureți și să te detașezi de probleme. În același timp, lângă saună de obicei duduie un grătar cu cârnați și între reprize de transpirat se bea bere așa că mă întreb: așa fac și la biserică? Dar n-am avut prilejul să confirm.

Finlandezii, cafeaua și dulciurile

Se lăuda ghida noastră (Happy Guide Helsinki, recomand cu caldură Free Walking Tour cu ei) că cică finlandezii sunt numarul 1 la consumul de cafea. Cu 2 euro bei din piața centrală o cafea americănească așa… jumate apă jumate speranțe. Pe de altă parte, nu e stabiliment comercial să nu aibă ȘI cafea, la liber.

-Doriți un kil de mazăre proaspătă? Serviți și o cafea vă rog, din partea casei.

-Este 10 seara și ai comandat niste hering marinat, hap și cafeaua! Mie mi se pare normal, că aș bea cafea și în somn(sau somon?!).

Unul din locurile cunoscute de băut cafeaua este Fazer Cafe. Nenea Fazer a înființat o cofetărie francezo-rusă pe la 1900 și de atunci marca lui domină paleta gustativă în materie de dulciuri. Supermarketurile abundă cu variante de ciocolată cu de toate, rafturile cu licorice sunt la mare cerere și trebuie să recunosc că nu am văzut atâtea feluri de jeleuri la un loc până acum.

50 shades of Somon

Dacă e să fac un top 3 cele mai ieftine variante de a mânca la pranz, ar fi așa: tartină de secară cu somon și marar -6,5eur, urmat de somon înăbușit cu legume sote -10eur și pe locul 3 bufet all you can eat cu sushi -13eur. Observați un numitor comun? Vă mai dau un indiciu sub forma acestei vitrine din Old Market Hall din centrul orașului:

În piața Hakaniemi am găsit o atmosferă umpic mai relaxată decât în Old Market Hall și am putut savura în liniște din nebuniile cu pește, aranjate negreșit pe pâine de secară. Recomand o oprire aici, urmată de o bere în cartierul Kallio la orice bar va face cu ochiul(hint: berea e mai ieftină în acest cartier al hipsterilor).

Estetica finlandeză începe în Helsinki Design Distrikt și nu se termină niciodată

În Helsinki termini repede cu marile obiective: Piața Senatului, Piața Centrală, Biserica în rocă și catedrala Uspenski. Dupa aceea, n-ai decât să iei totul la puricat și vei descoperi că în afară de clădirile comandate de țarul rus când încă avea un cuvânt de spus paici (clădiri care’s de altfel trase la indigo după Sankt Petersburg) finlandezii debordează de creativitate și își arată dragostea pentru lemn cu orice ocazie.

Interior din Capela Linistii – Kamppi Chapel


Exterior Capela Linistii – Kamppi Chapel


Dacă ești obișnuit să vii din vacanță cu o pungă de breloace și magneți identici, n-ai de unde.

Se joacă cu culori pastelate, puțin metal și mult lemn cald pe piatră rece.

Parcul Seurasaari


Expozitie-hotel Koti Houses in Design Distrikt Helsinki

Cele câteva zile petrecute în Helsinki au fost dominate de calm, liniște și sentimentul că totul este la locul lui și nu există motiv să fii vreodată stresat. Am auzit însă că odată cu venirea frigului și dispariția luminii, se schimbă și starea de spirit. Finlandezii se deprimă, voia bună se contractă și se duce fiecare la bârlogul lui, așteptând cu nerăbdare întoarcerea verii.

Orașul poate nu apare pe bucket list sau lista destinațiilor de top pentru city break dar are un farmec tăcut care te împinge să îți reevaluezi poziția față de alții. Nu știu dacă e de la relația dureroasă cu vremea și frigul dar răceala aparentă a finladenzilor înflorește într-o căldură interioară pe care nu o pot ascunde pentru mult timp. Trebuie doar să pui urechea pe pământ și negreșit vei intercepta vibrațiile mitice care l-au inspirat pe Tolkien să inventeze elfii si limba lor.

Pe tine te-a făcut să vibrezi de fericire ca un somon înnot?

Lasă un răspuns