Povești din Bangkok – Wat Pho

Când vine vorba de top 10 locuri de văzut în Bangkok, complexul ăsta apare mereu în listă. Deși este faimos pentru imensul Buddha auriu cu tălpi de 3 metri bătute în sidef, Wat Pho are decorațiuni de o minuțiozitate impresionantă, care aș spune că depășesc frumusețea atracției principale.

Wat Pho, pe numele său întreg Wat Phra Chetuphon Vimolmangklararm Rajwaramahaviharn, este la 10 minute de mers pe jos de la Marele Palat, în centrul vechi al Bangkok-ului. Complexul de temple, săli, monumente și școli a fost înființat pe vremea regelui Rama I (1782-1809), de-a lungul timpului fiind extins de succesorii săi.

Complexul este printre cele mai importante pentru budismul thailandez și a servit drept loc pentru conservarea și predarea de științe precum medicina, biologia și tehnica masajului tradițional.

Între zidurile Wat Pho te poți pierde ore intregi și cei mai mulți încep cu statuia lui Buddha. Sala care dă numele turistic al templului (Temple of the Reclining Buddha) adăpostește faimoasa statuie, lungă de 47 de metri și acoperită în foiță de aur.

DSC_8095

Parcurgând lungimea salii, ajungi la tălpile ornate ale statuii, având tot felul de reprezentări simbolice ale lui Buddha cum ar fi flori, dansatori, elefanți albi sau tigri, făcute din sidef și praf de perle.

DSC_8098

Statuia își odihnește capul pe 2 perne pătrate acoperite cu mozaic de sticlă. Nu pare comod, dar având în vedere faptul că statuia îl arată pe Buddha în momentul atingerii Nirvana, poate o fi ceva și cu pernele astea tari.

DSC_8107

Odată ce ai terminat tevatura cu atracția principală, ești binevenit să parcurgi curțile și grădinile complexului, care nu dezamăgesc.

DSC_8086

Fiecare trecere este păzită fie de demoni giganți fie de statui din piatră, reprezentând negustori chinezi, marinari exotici și alte simboluri norocoase. Stanele de piatră erau folosite pe vase comerciale drept balast și când nu erau pe mare, statuile erau ținute prin preajmă ca aducătoare de noroc.

DSC_8012

Ceva ce nu poți uita niciodată este că în Thailanda, dragonii pândesc peste tot. Nu ești niciodată prea departe de privirea protectoare a unui dragon iar de elefanți roz nu mai zic.

DSC_7997

Cel mai sfânt loc din complex este Phra Ubosot, templul în care se țin majoritatea ritualurilor religioase. Pedestalul din aur și cristale ascunde o sumedenie de simboluri și povesti, la fel ca fiecare panou și element din acest templu. Fiecare nou rege s-a străduit să adauge motive pentru care acest templu să fie mai sacru, cum ar fi să pună cenușa lui Rama I sub statuie, ca să îi onorezi și pe el și pe Buddha simultan. Un fel de doi în unul, la pachet.

DSC_8056

De departe însă locul meu preferat din Wat Pho este curtea cu cele 4 Stupe de câte 42 de metri înălțime fiecare.

DSC_7974

Sunt impresionante de la distanță, însă pe măsură ce te apropii, începi să nu mai poți distinge unde începe una și continuă următoarea, în valurile lor verzi, galbene, albe și albastre.

DSC_8171

Nimic nu te pregătește pentru cacofonia de simetrii repetate la infinit, adunate din ce în ce mai strâns către vârful ațintit spre cer. Ai vrea să cuprinzi întreaga scenă dar nu poți, inevitabil îți cad ochii pe un panou colorat și te întrebi dacă ai putea să găsești în tine atâta răbdare să compui un asemenea tablou din ceramică.

Cu greu am ales doar câteva cadre cu dantelăria colorată a stupelor însă Wat Pho mai are și altele de arătat. După ce te desprinzi cu greu de curtea giganților, ajungi în zonele unde principiile cele mai importate din stiințele vremii au fost încastrate în pereți și în statui pentru a putea fi predate generaților întregi de călugări, pelerini și oameni de rând.

DSC_8195

De fapt, oriunde te-ai uita dai peste o scenă demnă de admirație, atent construită și întreținută.

DSC_8074

Ca să te bucuri de bogăția vizuală a acestui loc, secretul este să ignori ceilalți oameni din jur. Și sunt o grămadă de oameni, cât e ziua de lungă, așa că mai bine îți fixezi privirea pe un colț, un panou, un copăcel sau o statuie și încerci să îi deslușești toate simbolurile și poveștile ascunse.

DSC_8192

Wat Pho este atât de faimos încât crezi că îl vizitezi de gura lumii dar dacă este să ai o singură zi în Bangkok, mergi la Wat Pho. Aici poți lua contact cu estetica thailandeză tradițională, cu simbolurile culturale și religioase de bază sau poți face un masaj la cea mai veche școală de masaj din Thailanda.

Am încheiat plimbarea prin complex cu o tură de zgâit la fațadele care domină cerul de la Wat Pho. Aș vrea să vă pot spune povestea fiecareia dar nu le știu. Ăsta este sentimentul cu care rămâi de fapt după fiecare templu: ai zgâriat suprafața, ai luat contact, ai o idee dar de fapt n-ai habar ce trăiri sunt surprinse în material în fața ta.

Poate voi avea timp în viața viitoare să le aprofundez…caci, spre deosebire de Buddha, probabil nu am terminat cu re-încarnarea.

Lasă un răspuns