Lectii de gatit din Cambodia
Felul meu de a mă re-întoarce din când în când în Cambodia fără să plec prea departe de casă este să bag la wok câteva ingrediente proaspete, așa cum ne-a învățat cândva o doamnă.
Eram în complexul de temple Ankor Wat, pe unul dintre drumurile lungi și prăfuite care traversează jungla între temple. În calea noastră iese un puștiulică cu o foaie scrisă de mână și o flutură zâmbitor: „Menu Lunch”. Lucra pentru una din dughenele instalate la marginea drumului, unde găteau mama și bunica lui.
Acuma…foame ne era, sete nu mai zic, frică de ce o fi în bucătărie cât cuprinde. Așa că am făcut ce ar face orice om normal, ne-am înțeles din gesturi ce vrem de pe foaia obosită și ne-am instalat direct la ele în bucătărie, să vedem cu ochii noștri ce se face, cum se face.
Doamnelor și domnilor, vă prezint o rețetă mută de porc cu ananas la wok, ca la bunica la țară.
Lista de ingrediente, din ochi:
- morcov
- ceapa
- rosie verde
- ardei gras
- carne de porc
- ananas
- ghimbir proaspat
- usturoi
- ulei
- sos de creveti/soia/peste
- orez fiert ca garnitura