De ce sunt capre in copaci in Maroc?
Cine a bătut puțin drumurile în Maroc sigur a trecut pe lângă un copac sau mai multe în care își făceau veacul câte o turmă de capre. Normal: te uiți, te minunezi, râzi și te apropii ca să vezi ce cauta caprele alea în copac?! Dar e suficient să scoți aparatul sau telefonul ca să faci poze și o să afli ce fac acolo: fac bani pentru oameni.
Nucile copacului de argan sunt, se pare, delicioase pentru capre și atunci când nucile sunt coapte, căprițele se urcă de bună voie în copac ca să ajungă la nuci. După ce trec de aparatul digestiv al caprelor, nucile sunt adunate și transformate în ulei de argan. Simbioza e aproape perfectă.
Dar cum nucile se fac doar odată pe an pe când sezonul turistic ține tot anul, localnicii oportuniști cultivă apetitul turiștilor pentru poze exotice și cocoață caprele în copac de dimineața până seara. Daca mai au și un ied sau doi la îndemână, venitul e garantat.
Agențiile de turism știu unde se află copacii și i-au inclus bucuroși în itinerar, deci toată lumea câștigă: tu pleci cu zâmbetul pe buze, ei cu bacșis în buzunar, turul e un succes răsunător.
Daca te apropii însă de copac vraja începe să se rupă căci vei observa cuiburile precare pe care stau caprele: 3 bețe legate între ele pe care animalele stau cu greu, fără posibilitatea de a se mișca de acolo.
Oamenii par să nu mai fie la fel de toleranți cu ceea ce li se face animalelor în general de dragul turistului: elefanți și tigri drogați în Asia, delfini captivi în Tenerife, maimuțe în lanțuri în Brazilia și lista continuă la nesfârșit. Am participat la tot felul de astfel de experiențe până să înțeleg ce stă în spatele docilității aparente a animalelor și totuși încă sunt ușor de păcălit, căci recunosc, mi-am dorit să văd capre în copac, până când le-am văzut cu adevărat.
Tu ai căzut în plase asemănătoare? Ai vreo poză pe care regreți că ai facut-o?