Despre Location History și alte frici

M-a trăznit idea să verific dacă serviciile Google de locație au fost active în timpul ultimei călătorii, poate mă ajută să completez tabloul excursiei cu niște trasee și dăți (pentru voi, normal).

Ce frumos ar fi, mă gândeam, să gasesc ordonat pe ce cărare am luat-o folosind navigarea Google Maps.

Ceea ce am găsit, însă, mi-a depășit orice așteptare și mi-a confirmat toate bănuielile ascunse: Google știe TOTUL despre mine.

Da, da, știu că știm cu toții asta dar până acum nu am văzut cu ochii mei ce știe și cât știe.

Nu conștientizam că Google știe cu exactitate unde locuiesc, unde lucrez, cât timp fac pe drum în fiecare zi, dacă merg sau alerg sau stau pe loc, o lista cu toate adresele din București pe care le-am vizitat, fiecare plecare din București sau Romania cu durată, tot ce am căutat pe google.com și toate telefoanele, laptop-urile, tabletele pe care le-am folosit (ce, când, unde).

Da, da, știu că știm cu toții ca asta se întâmplă dar când îți vezi viața expusă frumos sub formă de hartă, listă, grafic, statistică și o poți arhiva, descărca, analiza în voie și în totalitatea ei, nu ai cum să nu ai o mică strângere de inimă.

Să vedem, deci, cum arăt pe hartă:

Screen Shot 2016-08-10 at 07.02.42

Singurul motiv pentru care datele sunt incomplete este că nu am folosit mereu sau des servicii Google. Și asta e de fapt și singurul lucru pe care poți să îl faci dacă nu vrei să existe și o hartă a vieții tale: să nu folosești această tehnologie gratuită care îți face viața mai ușoară și mai sigură.

Poți să nu mai cauți toate informațiile de care ai nevoie, să nu mai ceri unei aplicații să te ducă frumos de mână până unde ai de ajuns ci, în schimb, să…hm…să întrebi oamenii pe stradă ca un psihopat. Oricum, pe oricine ai întreba o să facă același lucru: „Stai sa dau pe Google”, doar că nu mai apare în contul tău.

Revenind la istoricul meu: 11 locuri sunt clare, confirmate, fără urmă de îndoială ca fiind pe unde îmi fac eu veacul. Mai există însă alte 28 de locuri prin preajmă de care nu suntem așa siguri: ba apar la un moment dat brusc pe la Bran, mai o linie dreaptă între Sibiu și Alba Iulia, ori Kaufland ori Billa de pe Vacarescu, nah, ce vrei, nici tehnologia nu e perfectă.

Și astea nu sunt genul de statistici cărora să le dam share pe Facebook și să ne simțim cosmopoliți, nu e nici o glorie că mergi la dentist și faci piața pe sărite, nu o să rasfoiești listele ca pe un feed de instagram, în timp ce savurezi un brandy lângă foc și să retrăiești fiecare excursie la munte din 2009 încoace.

„A, iaute Jeano, mai știi când am fost la cimitir pe 25 Aprilie 2010? Ce vremuri, aproape ca uitasem, iaute ce ne grăbeam, am pedalat tot drumu’ „.

Screen Shot 2016-08-18 at 09.31.31

Tu nu o să stai să studiezi aceste informații (chiar dacă o să le descarci) și nici angajații Google nu o să stea să te judece. Dar ce se întâmplă daca cineva malițios îți află parola?

Te simți comfortabil să știi ca din 3 clickuri cineva poate descărca o lista cu tot ce ai făcut vreodată și să facă cu ea ce vrea? Nici nu trebuie să definim acest „ce vrea”, serios, nici nu vreau să mă gândesc „ce”, mă enervează că există un „cum”.

Așa că am făcut ce ar face orice om normal, am descărcat toate datele și apoi am dat Delete. Ha!

Screen Shot 2016-08-10 at 06.58.36

Și apoi am petrecut încă vreo oră prin fiecare meniu din contul meu ca să vad ce altceva mai pot șterge, arhiva, pune pe foc sau dezactiva, ca sa dorm liniștită la noapte.

Screen Shot 2016-08-18 at 09.22.37

Toată propaganda lor despre scopul și modalitatea în care aceste informații sunt adunate poate fi citită aici: Take Control of Your Data în engleză sau varianta în limba română de lemn.

Dacă vreți esențialul, Google zice că adună în mare parte următoarele:

Things you do

  • Things you search for
  • Websites you visit
  • Videos you watch
  • Ads you click on or tap
  • Your location
  • Device information
  • IP address and cookie data

Things you create

  • Emails you send and receive on Gmail
  • Contacts you add
  • Calendar events
  • Photos and videos you upload
  • Docs, Sheets, and Slides on Drive

Things that make you “you”

  • Name
  • Email address and password
  • Birthday
  • Gender
  • Phone number
  • Country

Știu că suntem niște polivalenți și ființe complexe dar să dea naiba dacă mă pot gândi și la altceva ce fac regulat pe internet și nu e deja pe listă.

Faptul că am conștientizat că aceste date sunt agregate nu înseamnă nimic. Nu o să îmi schimb comportamentul online, nu o să îmi fac cască din folie de aluminiu, nu antifonez pereții și nici nu o să merg în zig-zag pe stradă. Și nici voi nu ar trebui să o faceți.

Am vrut doar să vă împărtășesc din senzațiile de violare a intimității și relativitatea identității în care m-am scăldat câteva ore, pentru că deși Google nu știe, așa sunt eu, o ființă sensibilă.

Comment List

  • Petruș 19 / 08 / 2016 Reply

    Liniile drepte fac legătura între două locuri în care ai avut internetul/GPS-ul activ pe dispozitiv, fără ca în timpul deplasării să fi menținut conexiunea.

    După cum ai expus mai sus, citește email-uri și e mișto dacă folosești Google Now, îți reamintește când ai date scadente la facturi și îți afișează destinațiile și timpul de călătorie până acolo, dacă descoperă confirmări de rezervare în inbox. 🙂

    • Sabina 19 / 08 / 2016 Reply

      Facturi nu am primit de adresa de gmail dar intradevar ma trage de maneca daca vede o confirmare de zbor sau cazare, de parca o sa uit vreodata ca e rost de plecat de acasa!

  • motoapk Good article 29 / 04 / 2017 Reply

    I truly appreciate this article post. Really Cool.

Lasă un răspuns